Svinnbra postad 3 månader sedan

Ta hand om matrester på bästa sätt

blog-image

Tidsbesparande och enkelt, men också klimatsmart, nyttigt och bra! Här är inte längre matrester något tråkigt som dagen efter micras till lunch, utan istället en smart måltidslösning. Med restkompisar kombinererar vi två recept där matresterna från ena måltiden blir till en helt ny måltid dagen efter.

Vad är restkompisar?

När resterna inte blir till svinn utan istället används i en ny måltid sparar vi på tre viktiga resurser:

  • Tid
  • Pengar
  • Klimat

Restkompisar är ett koncept hos Mat.se som har dessa tre resurser i åtanke. Ena dagen lagar du middag och ser medvetet till att det blir rester över inför en ny måltid nästkommande dag. Då kan du ge både dig själv och familjen mer närvaro utan att tumma på matens kvalité. Det är inga tråkiga rester vi snackar nu – dessa recept är bästa kompisar, och kan dessutom bli dina nya favoriter i köket.

Alla recept hittar du här ››

Ugnsrostade grillade paprikor och konserverade körsbärstomater:

Genom att göra en dubbel sats av de ugnsrostade grönsakerna ena dagen och spara till dagen efter har du en smakrik och nyttig middag klar på mindre än en kvart. Dessutom är tomatsås en tacksam täckmantel när du vill få i både dig själv och barnen nyttigheter: här kan du med fördel mixa i ett paket med vita små bönor som endast tillför en krämighet till rätten.

Strimlade grönsaker och sallad:

Vi är ofta rädda för att maten ska ta slut och står istället med mängder av mat över. Salladsrester på späda grönsaker som bladsallad, gurka och tomat kan vara kluriga att skapa något nytt av dagen efter. Men nu när kål och rotfrukter är i säsong så använd gärna dem i din sallad! Det som blir över från måltiden med de vietnamesiska vårrullarna gör sig riktigt bra i den japanska pannkakan okonomiyaki vilket är som en pannkakssmet med strimlad kål. Namnet Okonomiyaki kommer från orden okonomi som betyder "hur/vad du vill" och yaki som betyder "tillagad".

Tomat- och linssås:

En god tomatsås gör sig bra som bas i veckans rätter då den har ett brett användningsområde. Använd den som bas i en soppa eller gryta, i en pastasås eller som topping på pizzan. Gör tomatsåsen matigare genom att addera linser. Här har vi använt svenska gula linser som har kvar sin struktur och ger såsen lite tuggmotstånd.

Rotfrukter i ugn:

När du ändå är igång med hackandet: gör dubbelt upp av de där rotfrukter och rosta dem i ugnen. De rotfrukter som blir över är smidigt och gott att plocka fram senare i veckan. Addera dem till en ljummen sallad, som fyllning i ett tunnbröd eller mixa dem till en god röra eller soppa. Kräsna familjemedlemmar som säger blä till grönsakssoppa mjukas upp med hjälp av en skvätt grädde i soppan. Grädden gör smaken mer mild/barnvänlig.

Det finns en mängd olika rotfrukter att välja mellan – variera rotsaker efter vad du tycker om eller utmana dig själv och välj någon som du inte brukar köpa: kanske kan rotsellerin bli din nya favorit?

Alla recept hittar du här ››

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen