Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
Skördetid postad 1 månad sedan

Torka färska örter & vilda växter

blog-image

Nu växer det så det knakar i både skog och trägård. Det finns många sätt att bevara kryddträdgården eller även köpta, färska kryddor om man vill.
Allra enklast tycker jag är att torka. Det kan man göra i buketter, i speciella hängrokar, i ungen, i micron, i kryddtorkare, på ett rep, en galge, en pinne, en korg ….lite hur man vill med andra ord.

Jag hänger upp dem på väggen tillsammans med blommor och andra dekorativa växter. Både fint och doftar gott. Sen lägger jag över dem i tätslutna burkar eller påsar och förvarar dem svalt och mörkt.

Jag tycker att det är enklast att lägga in hela kvistarna, eller så plockar man ner bladen. Smula sönder dem när ni skall använda kryddan, då frigörs som mest smak. Detsamma gäller när ni använder köpta, torkade kryddor.

Torkade kirskålsblad

Ovan: Torkade Kirskålsblad

Det är en fin känsla att ha egna kryddor hela vintern, men det även roligt att torka örter och växter som man vanligtvis inte använder i sin matlagning. Jag torkar och använder mycket vilda växter. Kul att göra kryddblaningar, grillrub eller smaksätta salt.

Bra örter att torka: Citronmeliss, Timjan, Salvia, Mynta, Oregano, Rosmarin & Dragon

Bra vilda växter att torka: Granskott; Vinbärsblad, Ramslök, Myskmadra, Björklöv, Löktrav

Så här torkar du:

  • Klipp fina, friska delar från örten.
  • Skaka/borsta bort smuts och bind ihop stjälkarna till små luftiga knippen.
  • Häng dem upp och ner på torr plats utan direkt solljus.
  • När bladen torkat (tar lite olika tid för olika örter) stoppar du hela kvistarna i en tätslutande förpackning. Gärna mörka burkar.
  • Smula sönder dem först vi matlagning - då bevaras så mycket smak som möjligt.

Örtsalt

Ovan: Örtsalt

Tänk även på:

  • Torkade kryddor har ett bäst före datum. Ungefär alla hushåll i Sverige har antagligen många kryddor som dels gått ut och dels står alldeles för varmt på den traditionella kryddhyllan ovan spisen. En mycket märkligt placering i våra standardkök.
  • Bäst smak brukar örter ha innan de går i blom, men jag brukar plocka lite då och då. Det funkar det med.
  • Tänk på att inte klippa ner hela plantorna längs marken för sent på säsongen eftersom de behöver återhämta sig lite mellan skörd och vintervila.
0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen