Matstudion postad 2 år sedan

Tre enkla marinader

blog-image

Kyckling är den produkt som är mest populär bland vardagsmat hos svenskarna. Vilket inte är konstigt, då den är både enkel att tillaga, hyfsat billig och, om den tillagas rätt, god både varm som kall. Ta kycklingen till en ny nivå med hjälp av marinad. Att marinera ger inte bara köttet god smak, dess funktion är även att göra köttet mer mört. Låt oss kika på marinadens byggstenar och hur du bör tänka, oavsett val av råvara du vill marinera:

Syra, fett och salt

Syra

Syran i en marinad gör att köttet bryts ner och en tillagningsprocess påbörjas. Vanligast är att använda sig av citron, vinäger eller vin, men frukter som kiwi, ananas och honungsmelon fungerar också då de innehåller enzymer som bryter ner köttet, detsamma gäller mjölksyror som yoghurt eller kärnmjölk.

Fett

Det är inte bara för att köttet inte ska fastna som olja eller smör används i en marinad. Fett är en smakbärare vilket gör att den har en viktig roll i en marinad. I visst kött finns det redan mycket fett, men i magrare produkter är det viktigt att inte snåla med olja eller smör.

Salt

Salt har ofta en urvattnande funktion, vilket många tror ska ge ett torrt resultat. Men medan vätskan lämnar köttet ser saltet till att tränga in tillsammans med alla goda smaker i din marinad och också ge ett fastare resultat. Dock bör kött inte ligga för länge i en salt marinad då det istället riskerar att bli mjuk och lite svampig i konsistensen.

Något sött..

Det kan också vara gott med något sött i en marinad, exempelvis honung, socker eller hoisinsås. Det ger en lätt karamelliserad yta vilket är gott både till fågel och fläsk.

Marinad och grillen..

Om köttet ska på grillen finns det några saker som är bra att tänka på:

  • Fett: se till att köttet inte rinner av överflödig fet marinad då det kan droppa ner i kolen och göra så att lågor slår upp.
  • Sött: tänk på att grilla försiktigt när du har marinerat med sötning då det även lättare bränds vid.
  • Rumstempererat kött: tänk på att inte låta köttet gå från kylskåpet och sedan direkt på grillen (eller i stekpannan) då köttet chockas och släpper ifrån sig mycket vätska.

Tre smarriga marinader (till både kyckling och annat)

Pestomarinad

400 g av det du vill marinera
3 msk Pesto
1 Vitlöksklyfta
3 msk Olja
1 Citron (saft + zest)
0.5-1 tsk Salt
Peppar

Riv vitlöksklyfta fint ner i en glasbytta, riv zest från 1/2 citron, pressa i ca 1 msk juice ner i byttan. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ned det du vill marinera och blanda runt så att marinaden täcker allt. Låt stå i minst 1 timma.

Passar bra till: Grön potatissallad med pesto- och fetaostsås

Syrlig örtmarinad

400 g av det du vill marinera
2 msk färska örter (basilika/persilja)
1 Citron (Saft + zest)
1 Vitlöksklyfta
2 msk Olja
0.5-1 tsk Salt
Svartpeppar

Riv vitlöksklyfta fint ner i en glasbytta, riv zest från 1/2 citron, pressa i ca 2 msk juice ner i byttan tillsammans med finhackade örter. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ned det du vill marinera och blanda runt så att marinaden täcker allt. Låt stå i minst 1 timma.

Passar bra till: Rostad potatis och Västerbottensaioli

Chili- och ingefärsmarinad

400 g av det du vill marinera
1 msk Sambal oelek
1 msk Soja
1 tsk Honung (går bra att byta ut till socker för vegansk marinad)
1 tsk Vinäger
2 msk Olja
1 msk riven Ingefära
Salt
Svartpeppar

Riv ingefära fint i en glasbytta och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ned det du vill marinera och blanda runt så att marinaden täcker allt. Låt stå i minst 1 timma.

Passar bra till: Nudelsallad

0
1
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla
  • Anneli Therese Appelqvist postad 11 månader sedan

    Toppen! ????

    Svar Avboka

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen