Klimatsmart postad 5 månader sedan

Tre enkla tips för att äta mer klimatsmart

blog-image

Känns det överväldigande att äta på ett sätt som både är enkelt, gott och schysst för klimatet? Vi förstår att det kan kännas så, men det behöver inte vara så svårt att äta klimatsmart och definitivt inte svårt att äta klimatsmartare. Här är tre enkla tips!

Maten står för 25% av världens utsläpp av koldioxid. Det är över tio gånger så mycket som flyget. Så det spelar därför stor roll vad du och din familj lägger på tallriken. Det underbara är att maten också är enkel att ändra. Faktum är att det redan idag går att äta på ett sätt som håller sig inom planetens gränser. Även om steget till en helt planetvänlig kost kan kännas långt, finns det många små steg du kan ta för att göra din kost lite bättre för klimatet. Vi hjälper dig!

Huvudregeln: Fokusera på vad du äter, inte var maten kommer ifrån

Det är lätt att tro att det är mer klimatsmart att äta lokal mat, men det är faktiskt inte alls säkert. Tvärtom spelar det mycket större roll vad du äter, än var maten kommer ifrån. Det beror på att det ofta går åt mycket mer energi i odling och uppfödning än till transporter.

Tips 1: Ät mer blandfärs!

Nötkött har stor klimatpåverkan. Om du bara byter nötfärs mot blandfärs minskar du klimatpåverkan med nästan hälften. Byter du till kycklingfärs eller sojafärs minskar du med hela 90%. Lagar du köttfärssåsen på röda linser istället har du minskat klimatavtrycket från proteinet med galna 99%! Om du köper mindre kött har du kanske också råd att köpa bättre kött – till exempel KRAV-märkt eller svenskt naturbeteskött som håller våra landskap öppna.

På Mat.se vill vi göra det enkelt för dig att handla klimatsmart. Därför har vi ett klimatsmart sök som föreslår varor med lägre klimatpåverkan. Logga in och sök på "köttfärs" för att testa själv. Gott!

Tips 2: Ät osten färsk och smöret utspätt

Ingen vill väl få betalt för gammal ost - inte heller klimatet. Faktum är att ju längre en ost är lagrad, desto större klimatpåverkan har den. Ur klimatsynpunkt är det alltså smartare att köpa en lite kortare lagrad ost, eftersom det gått åt mindre mjölk för att tillverka den. Steker du i smör? Byt till en smör- och rapsoljeblandning så minskar du klimatavtrycket med nästan tre fjärdedelar.

Kika själv i vårt sortiment på Mat.se där vi jämför varors klimatavtryck åt dig. Vi har klimatberäknat över 3000 produkter med hjälp av forskningsinstitutet RISE. Logga in för att se våra klimatberäknade produkter.

Tips 3: Fira när det går bra!

Det är inte lätt att ställa om vanor, så se till att fira när du gjort något bra! Vi på Mat.se vill hjälpa dig och våra andra kunder att ta ert klimatavtryck till en nivå där vår planet mår bra. Om vi ska nå fram till 2030 behöver vi sänka våra utsläpp med 5% per år. Förstå året skulle det faktiskt räcka med att alla som köper nötfärs skulle välja blandfärs istället.

När du handlar hos oss på Mat.se får du klimatkvitton på alla dina köp. Det gör att du enkelt kan följa med på vår - och samhällets - resa mot en hållbar värld. Vågar du anta utmaningen att sänka dina utsläpp med 5% det här året? Följ ditt klimatavtryck och fira din första framgång!

Vill du veta mer om våra klimatfunktioner och få fler bra tips på hur du kan bli mer klimatsmart? Läs då mer här om vårt hållbarhetsarbete här.

1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Marine Jonsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen