Klimatsmart postad 5 månader sedan

Tre funktioner som kan göra dig mer klimatsmart

blog-image

Vi på Mat.se vet att steget till en helt planetvänlig kost kan kännas långt. Men det finns många små steg du kan ta för att göra din matlagning lite bättre för klimatet. Har du till exempel lagt märke till våra klimatmärkta produkter, klimatsmarta sökförslag och ditt klimatkvitto? Om inte – då ska vi förklara hur enkelt det är för dig att använda dem!

Klimatmärkta produkter

Visste du att halloumi är en riktig klimatbov och att du kan minska klimatpåverkan med 80% genom att grilla en vegoburgare istället? Visste du också att du kan steka i smör- och rapsoljeblandning istället för rent smör och minska din klimatpåverkan med tre fjärdedelar? På Mat.se jämför vi matens klimatavtryck åt dig. Vi har klimatberäknat över 3000 produkter med hjälp av forskningsinstitutet RISE. Såhär gör du för att själv jämföra produkter i butiken:

1. Logga in på Mat.se
2. Spana efter det gröna lövet och produkters CO2e/kg
3. Jämför själv olika produkters klimatavtryck och välj dina varor

Men varför har halloumi ett högre klimatavtryck än falukorv? Och är det skillnad på broccoli och broccoli? Det finns många faktorer som påverkar olika matverors klimattal. Vill du lära dig mer om olika matvarors klimatavtryck och hur det egentligen hänger ihop med växthuseffekten? Då kan du läsa mer om det och vårt hållbarhetsarbete här.

Klimatsmarta sökförslag

Att nötkött är en klimatbov känner du säkert redan till. Vi hjälper därför dig att välja alternativa varor som är snällare mot klimatet. Vårt klimatsmarta sök på Mat.se ger dig snabbt förslag på mer klimatvänliga alternativ att lägga i varukorgen. Såhär gör du:

1. Logga in på Mat.se
2. Testa att söka på ”köttfärs”
3. Få förslag på varor med lägre klimatpåverkan som du kan välja istället

Klimatkvitto på dina köp

När du handlar på Mat.se får du klimatkvitton på alla dina köp. Det gör att du enkelt kan följa och fira dina framgångar tillsammans med oss. Såhär gör du för att se ditt klimatkvitto:

1. Logga in på Mat.se
2. Gå till ”Statistik”
3. Se statistik på din klimatpåverkan
4. Följ din statistik under året

Vi vill hjälpa dig och våra andra kunder att ta ert klimatavtryck till en nivå där vår planet mår bra. Om vi ska nå de globala målen till år 2030 behöver vi sänka våra utsläpp med 5% per år. Första året skulle det faktiskt räcka med att alla som köper nötfärs skulle välja blandfärs istället. Vågar du anta utmaningen att sänka dina utsläpp med 5% det här året? Kika till exempel efter vilken vara som har högst klimatavtryck i din senaste order? Testa att byta ut den till en mer klimatsmart vara i din nästa beställning. Då har du tagit ett steg till en mer klimatbra vardag. Följ sedan ditt klimatavtryck i vårt statistikcenter och fira din första framgång!

Vill du veta mer om hur du kan äta annorlunda med hjälp av våra funktioner? Läs mer i detta blogginlägg!

4
0
Skriv en kommentar
Skribent
Marine Jonsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen