Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/12 2021
tema postad 2 år sedan

Rötmånaden och hur du undviker dålig mat

blog-image

Varmare gradantal och högre luftfuktighet betyder att vi behöver ha lite bättre koll i köket. Under den så kallade rötmånaden som infaller i slutet av juli och i augusti trivs bakterier bättre än någonsin vilket gör att våra råvaror är mer utsatta. Under semestern finns det några vanor som vi bör vara extra försiktiga med för att undvika dålig mat och matförgiftning:

Lång frukost på altanen med hela familjen

Visst är det härligt att samla alla morgontrötta i hushållet och gemensamt inta frukosten, kanske ute i solen? Ja, visst är det det. Se bara till att råvarorna, och kanske framförallt mejeriprodukterna, inte står ute för länge. Ta bara fram det som behövs och se till att de får återvända till kylskåpet så snart som möjligt. Bröd, grönsaker, hårdost och salami är produkter som står sig lite bättre trots en sol som gassar. Har brödet eller mejeriprodukterna fått mögelsvamp på sig? Släng direkt!

Är det dags för grillat till middag?

Att grilla kan vara en av våra favoritsysslor under sommarhalvåret. Viktigt att tänka på är att inte servera det färdiggrillade köttet på samma fat som du haft det råa köttet på. Samma sak gäller med marinaden: pensla inte det tillagade köttet med marinaden som det råa köttet låg i, och använd gärna olika redskap vid hantering. Om du ska grilla kött välj då en köttbit som ska serveras genomstekt så minimerar du risken för att bli dålig.

Packa picknickväskan svalt!

Använd en kylväska när du ska iväg på picknick så håller sig maten längre. Ett tips är att inte tina de frysta bullarna som ska med då de kan agera kylklamp, eller att frysa in PET-flaskor med vatten som ni sedan, när isen smält, kan dricka till maten.

Fler tips till picknicken hittar du här ››

Har du köket fullt av bananflugor?

Under de varmare sommarmånaderna kan köket även få besök av små bananflugor. De är harmlösa men ack så jobbiga. För att undvika att de sprider sig bör du:

  • Inte ha frukt och grönsaker framme på köksbänken
  • Undvika att ha vissa växter eller färska örter inne
  • Tänka på att torka av ytor och att inte ha matrester kvar i vasken
  • En praktisk flugfällan kan komma väl tillhands: blanda ½ dl vinäger, 1 msk honung, en fruktbit och några droppar diskmedel i en liten skål och ställ på köksbänken. Blandningen drar åt sig flugorna och är klibbig så att de fastnar.
0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen