Vi kålhydratladdar i höst

Näringsrikt, billigt och klimatsmart i ett! Kål är en mångsidig grönsak som du enkelt kan variera. Ät den rå, koka, mosa, stek, grilla eller rosta i ugn, ja det finns en mängd olika valmöjligheter. Förmodligen lika många valmöjligheter som kålsorter. Här är några av våra favoriter:
Spetskål
Vitkålens lite spetsigare kamrat som är något mildare i smaken. Vi gillar att låta den få rejält med färg antingen på grillen eller i ugnen. Ät den till exempel som tillbehör till en fiskrätt, med mycket citron och brynt smör.
Ugnsbakad kål med smörstekt fisk och syrlig gribiche
Grönkål
En klassiker på julbordet, men vänta inte tills dess med att ställa den på middagsbordet. Riva ned den i mindre bitar och massera med olja i en sallad, eller stoppa ned i en gryta eller pasta för härlig färg och extra nyttigheter. Och du har väl inte missat att göra krispiga chips på denna kål? Grönkålen är fullproppad med C-vitamin, så frossa på!
Grönkålschips med havssalt och vitlök
Rödkål
En av de vackrare kålsorterna som är en favorit att fylla tortillabrödet med eller att ha i den asiatiska salladen. Rödkål och sesam är goda smakkamrater så ös på med exempelvis sesamolja och rostade sesamfrön. Det är också fint att blanda rödkålen med grönkål eller vitkål i en färgglad råkostsallad.
Brysselkål
Denna kål är inte så spännande att bara koka rakt upp och ned, men om du låter den få fin stekyta i stekpannan eller i ugnen så karamelliseras den på ett magiskt vis. Gott att servera med knapriga rostade nötter, smakrik och lite salt ost och någon söt torkad frukt.
Savoykål
Vacker att se på, men hur används den bäst? Savoykålen har en mild och fin smak som är god att finstrimla direkt i en sallad, eller att snabbt steka i olja, citron och vitlök för mer smak. Låt dig inte heller skrämmas av tidsåtgången till att göra kåldolmar för låt oss bara säga en sak: det är värt det.
Blomkål
Blomkålen har de senaste åren blivit populär som substitut för den som vill dra ned på kolhydraterna men öka på med kålhydrater.. Blomkålen ersatte helt plötsligt både ris, potatis och pizzabotten vilket alla är roliga påhitt enligt oss. Att koka den och mosa tillsammans med broccoli, en smakrik ost och en klick creme fraiche blir ett fint kålmos, eller att bryta ned den i buketter och ugnsbaka hårt för att ha i en ljummen sallad. Testa också att panera dessa små buketter och du har ett riktigt gott snacks - blomkålsnuggets!
Testa något nytt..
Behöver du snabb vardagsmat är pannkakor en stor favorit, men variera den svenska varianten med den japanska klassikern Okonomiyaki som innehåller vitkål!Namnet Okonomiyaki kommer från orden okonomi som betyder "hur/vad du vill" och yaki som betyder "tillagad". Du kan alltså ha lite vad du vill på denna pannkaka!