Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
nyheter postad 2 år sedan

Vi lanserar Klimatsmart Sök

blog-image

Bli en klimathjälte

Mängden koldioxid i atmosfären har ökat dramatiskt de senaste årtiondena. Forskningen visar att det är bråttom att minska utsläppen för att inte uppvärmningen skall skena okontrollerbart. Jordens temperatur hänger ihop med mängden växthusgaser i atmosfären. Om vi inte gör någonting nu, kan det snart vara försent. Att Sverige även kommer att påverkas står nog klart för oss alla efter 2018-års rekordsommar.

Vissa produkter påverkar klimatet mer än andra

Maten vi äter står för ungefär 25% av klimatgas-utsläppen i ett hushåll. Dessa utsläpp bidrar i sin tur till växthuseffekten. Vissa produkter påverkar klimatet mer än andra, till exempel så har allt som kommer från idisslare extra stor påverkan. Idag består cirka 14% av innehållet i våra matkassar av kött, samtidigt står det för nästan hälften av klimatpåverkan.

Den goda nyheten är att de flesta av oss kan minska vår klimatpåverkan utan att förändra vår livsstil speciellt mycket. Genom att göra klimatsmarta val, till exempel genom att helt eller delvis byta ut kött mot växtbaserade alternativ, så kan du minska din klimatpåverkan och göra stor skillnad.

Minska din klimatpåverkan tillsammans med oss

Nu lanserar vi en ny funktion i vår butik: Klimatsmart Sök. Funktionen kan hjälpa dig att handla mer klimatsmart. Om du väljer att använda dig av Klimatsmart Sök så kommer vi vid vissa sökningar att visa klimatsmarta alternativ först. Då kan du se ett mått på produktens klimatavtryck (uttryckt i kg CO2e). Klimatavtrycken har tagits fram av RISE (Sveriges forskningsinstitut). Klimatavtrycken är ungefärliga och ska inte ses som en absolut sanning.

När du söker efter vissa varor kommer vi alltså att visa klimatsmarta alternativ överst i butiken ibland. Vi ger dig förslag på varor med ett lägre klimatavtryck som du kan ersätta en produkt med. Exempelvis, istället för nötkött kan du välja vegetariskt, kyckling, fisk eller gris. Det finns även en mängd andra varor du kan byta ut till ett annat mer klimatsmart alternativ.

Vill du vara med och prova? Registrera dig här.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Marine Jonsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen