Matstudion postad 2 år sedan

Vi smakar på det afrikanska köket

blog-image

De afrikanska influenserna har hittat in i gemene mans kök, vare sig man är medveten om det eller inte. För vem har inte någon gång kokat sig en snabb linssoppa, gjort en sallad med couscous eller doppat gurkstavar i en hummus (färdigköpt eller egenmixad)?

Vi är medvetna om att det är ett brett begrepp – afrikansk mat, men det passar faktiskt väl in då kontinentens mångfald även återspeglas i maten. Här finns en smakrik blandning av bland annat arabiska, engelska, spanska, malaysiska och indiska influenser. Dessutom erbjuder kontinenten på både mängder av frukt och grönsaker, fisk och skaldjur längst kusterna och massor av roliga kryddor. Afrika är den näst största kontinenten där det finns flera tusen vilda ätbara grödor och växter, och du möter en stor skillnad i klimat beroende på var på kontinent som du befinner dig. Det afrikanska köket är därför uppdelat geografiskt:

Västafrikanska köket

Inom alla olika delar i det afrikanska köket återfinns någon form av stärkelserik sidorätt som komplement till grytor och soppor. I väst kallas den oftast för Fufu vilket är en gröt som är gjord på någon stärkelserik rotfrukt eller sädesslag. Även majs är vanligt förekommande, och självklart risrätter som tillagas med grönsaker och härliga kryddblandningar. Längst kusterna är fisk vanligt förekommande och kött har blivit mer och mer framträdande. Här har handelsmän från Europa och den Arabiska världen kommit med kryddor så som kanel, nejlika och mynta och chili samt tomat vilka har blivit en viktig del av köket.

Östafrikanska köket

I östafrika används det i allmänhet inte några köttprodukter då det ansågs vara en valuta. Istället användes mjölken och ibland blodet, men köttet såldes vidare. Här är majs och matbananer populära. Även i öst hittar vi en stärkelserik gröt som komplement till grytor och här är den oftast gjord på majs och heter Ugali. Här är det nära till den Arabiska världen vilket främst återspeglas i det Swahiliska köket där vi kan hitta ångkokt ris med kryddor som saffran, nejlika och kanel. När britterna och indierna kom till den östafrikanska kusten tog de med sig curry, linssoppor och inläggningar medan portugiserna bidrog med citrusfrukter från sina kolonier i Asien och chilipeppar, majs, tomater, ananas och banan från Amerika. Allt detta har stannat kvar och är vanligt förekommande i köket även idag.

Nordafrikanska köket

Med placering vid medelhavet så har denna del av det afrikanska köket påverkats av köpmän och andra resande som tagit sig över havet till den nya spännande kontinenten med båt. Här har råvaror introducerats från en mängd olika håll med kryddor så som saffran, muskot, kanel, ingefära och nejlika från Arabiska världen, från Amerika kom potatis, tomater, squash och chilipeppar, korvar, couscous, oliver, olivolja och veteprodukter såsom managryn kom från länderna kring medelhavet.

Här är det främst den marockanska maten som vi här i Sverige bekantats oss med. Bland annat med rätter tillagade i tagine (grytor som tillagas i speciella urnor i ugnen över natten).

Centralafrikanska köket

Här återfinns till stor del den traditionella matlagningen då influenser utifrån inte riktigt nått ända fram. De stärkelserika grönsakerna kokbanan och Maniok (Cassava) är vanligt förekommande och äts till grillat kött (allt från nötkött, kyckling men även viltkött som krokodil, apa, antilop, vårtsvin), stuvningar på bland annat spenat som kokats med tomat, lök, chilipeppar och jordnötssmör. De råvaror som kommit utifrån är smaksättare som jordnötter och chilipeppar.

Sydafrikanska köket

Denna del av det afrikanska köket kallas ofta för ”Regnbågsköket” på grund av blandningen av influenser från Indien, Malaysia, Kina, Europa och olika Afrikanska kulturer.

Här i söder äts mycket mat från havet. Det är både skaldjur såsom kräftor, hummer, räkor och musslor, men även tonfisk, bläckfisk och makrill. Ursprungsbefolkningen var både jägare och jordbrukare och det äts kött från nöt, lamm, hjort, struts och impala samt att vete odlas och förädlas. Klimatet gör att köket bjuder på mycket färsk frukt i sina rätter: äpple, vindruvor, mango, banan, papaya, avokado, apelsiner, persika, aprikos (ofta i dessert), men också massor av färska grönsaker.

Råvaror och kryddor att testa

  • Berbere: Etiopisk kryddblandning som ofta utgör grunden till såväl smakrika vegetariska grytor som rub för kött och kyckling. Kryddorna som ingår varierar något men de mest karaktäristiska är chilipeppar, paprika, lök, ingefära, vitlök, koriander och muskotnöt.
  • Okra: Stärkelserik grönsak som dessutom är fiberrik och innehåller stora mängder antioxidanter, folsyra och C-vitamin. Har slembildande egenskaper vilket binder ihop många såser i olika rätter.
  • Harissa: Tunisisk kryddstark chilipasta som används i hela Nordafrika.
  • Matbanan/Kokbanan: Till formen lik en vanlig banan, men med ett grövre och grönare skal då den äts innan den helt mognat. Matbananen kräver sin tillagning och kan inte ätas rå. Vanligast är att koka eller rosta bananen, men den kan även friteras till chips eller malas till mjöl.

5 smakrika recept

Bereberekryddad kyckling i ugn

Grön Shakshuka

Vegetarisk Jambalaya

Fiskgryta med Harissa och havssalt

Linssoppa

1
1
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla
  • Kristin Johansson postad 2 år sedan

    Så bra! ??

    Svar Avboka

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen