Dryck postad 3 år sedan

Vinterns värmande dryck

blog-image

Glöggmyset

Vi älskar konceptet glöggmys, glöggmingel och glöggfest, men när det väl kommer till kritan så är det ganska många av oss som inte direkt gillar glögg.
Så vad är det vi gillar?

Vi gillar konceptet. En anledning att samlas i värmen där det doftar och smakar gott. Stämning, gemenskap och en kravlös tillställning utan regelverk. Det är glöggmyset i ett juligt nötskal. Glöggen har en självklar plats och den bjuder in till en fin stund, men man kan även bjuda in några fler varma vinterdrycker.

Vinterns värmande dryck.
Även om vi tittar utanför vår glöggbubbla så är vi mästare på att fika, men dåliga på att variera vår dryck. Vare sig det handlar om varmt eller kallt, med eller utan alkohol, sommar eller vinter så fastnar vi i samma gamla vanor.

Så här kommer fler enkla, goda och värmande drycker. Perfekta till kalla vinterdagar, till skidspåret, till glöggmyset, som välkomstdrink eller för att värma upp en alldeles vanlig vardag. Samtliga drycker fungerar även kalla tillsammans med is.

8750.jpg

Glögg, VinChaud, Glühwein & Mulled wine

I Sverige dricker vi glögg, I Frankrike (kanske allra mest i franska alperna) dricker man vin chaud; i tyska, schweiziska och österrikiska alperna glühwein och i England värmer man sig med mulled wine.
Alla är varianter av varmt vin smaksatt med julens kryddiga smaker.

Vin Chaud

Ett fint alternativ till glögg. Speciellt om man tycker att glögg blir lite för sött. Välj gärna ett fruktigt rödvin (eller använd den där flaskan som har gått runt som gå-bort-present ett tag.)
Det går lika bra med alkoholfritt vin eller om man vill göra en mer barnvänlig variant så är det gott med svartvinbärssaft.

Här nedan har vi smaksatt med apelsin, vanilj och kardemumma.

Till recept.

vin chaud.jpg

Varm SAFT

Så enkelt men ack så gott. Plus i kanten att det smakar barndom och är bra för ömmande halsar i förkylningstider. Inte konstigare än att värma på en saft ni tycker om och vill man addera mer smak så värmer man med kryddor och frukter.

Här har vi kryddat upp svart vinbärssaft. Råkar det vara så att ni har svarta vinbärsbuskar i trädgården? Använd bladen - så mycket god smak i dem. Plocka när de är i säsong och torka eller frys in. Gott att värma med i saften.

Till recept.

8752.jpg

Äppelmust, Cider & Juice

Skillnad på must, juice & cider?
Man kan göra goda, varma drinkar på alla tre. Skillnaden mellan must och äppeljuice är att must görs på 100 procent kallpressade äpplen, medan det som kallas äppeljuice ofta görs på koncentrat som späds med vatten.
I och med att must aldrig jäser och sällan kolsyras kan man inte jämföra smaken med alkoholfri cider.

Och vad är CIDER?
Cider gör man genom att jäsa äppel- eller päronmust, som sedan blandas med en del ojäst must till rätt styrka och smak.

Till recept.

8755.jpg

CHAI

Chai är en kryddig, söt te-dryck som ofta serveras med mjölk och konsumeras på många platser i världen. Chai betyder egentligen te, medan Masala chai betyder att man adderar kryddor. Vi har slagit ihop de termerna en aning här i Sverige.

Här har vi gjort havrechai, ett chai-te med goda chaikryddor och havremjölk.

Till recept.

HavreCHAI

Te,Tea,Thé & Tee

När vi ändå pratar te, så kan vi reda ut att; TE är den svenska stavningen, TEA är engelska, THÈ är franska och TEE är den tyska. På svenska stavas det alltså på enklast möjliga sätt, precis som det låter.

Te är gott och värmande som det är, men det är även väldigt gott att sätta mer smak på det. Värmer man med kryddor så doftar det även gott i hela huset. Här har vi kryddat upp vaniljte.

Till recept.

8756.jpg

GLÖGG

Sen skall vi inte glömma att vi även är många som verkligen, verkligen gillar vår glögg.
Vi har många goda varianter att välja bland i butiken, här hittar ni dem. Eller om ni vill testa att göra egen så har vi ett välbeprövat recept på bästa, hemmgjorda glöggen.

Till recept.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen